DON’T PANIC VÝSTAVA

Category
Projekty
Rok vzniku projektu

2019

 

O projektu

 

Jaký vliv mají sociální sítě, konspirační teorie a fake news na globální kulturu? Tuto problematiku zachycuje ve svém projektu Don´t Panic! studentka Ateliéru malby UMPRUM Olga Krykun. Ve videu, které je hlavní částí výstavy, mísí surrealistický filmový jazyk inspirovaný youtuberstvím a sociálními sítěmi a vnáší do něj i mystiku čarodějnického sabatu. 

 

Olga Krykun do svého projektu přizvala své spolužáky – Jakuba Patku z Ateliéru módní tvorby, Nelu Britaňákovou z Ateliéru keramiky a porcelánu, Františka Jungvirta z Ateliéru skla, Miu Jadrnou z Ateliéru módní tvorby a šperkařku Michaelu Bachorovou. Jejich díla slouží jako objekty ve videu a zároveň jsou součástí scénografické instalace, v níž se objevují kostýmy, objekty a malby. Scéna filmu se tak rozšiřuje do samotného galerijního prostoru, který je pojatý i světelně a čichově.

 

Projekt je inspirován románem Michaila Bulgakova Mistr a Markétka. Děj je situován do bytu, kde se bál mění v jakousi párty – sabat s magickými rituály. Autorka zde pracuje s abstraktním dekonstruovaným dějem a volně zde propojuje téma výstavy a částečně i vizualitu románu. Filmové zpracování se blíží spíše videoklipu, který v sobě nese zvláštní neurózu, emotivnost a křečovitost.

 

„Video navazuje na formální linii, kterou Olga Krykun rozvedla už ve svých předchozích filmech (např. Club doesn`t matter, Glyptodon Expert Interview). Dotýká se především surrealistické estetiky, kterou autorka posouvá do bizarní podoby inspirované sociálními sítěmi, instagramem, nejrůznějšími vlogy a memy, které vytváří rozpustilou mytologii dneška“, přibližuje práci Olgy Krykun kurátor František Fekete.

 

K výstavě Don´t Panic! je připraven doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na komentovanou prohlídku a přednášku Dity Malečkové z FF UK, FAMU

 

Autorský projekt: Olga Krykun
Kurátor: Frantisek Fekete
Designéři: Nela Britaňáková, Mia Jadrná, Jakub Patka, Michaela Barochová, František Jungvirt

Foto: Peter Fabo

 

Zastoupené kolekce:

DECAL VASES, KITTY ZABIJÁK

 

 

Koupit