FAIRYTALE KOLEKCE PRO KLIMCHI

Category
Produkty, Značky
Rok vzniku díla

2023-24

 

O projektu

 

Jajoi Kusamaová je japonská výtvarná umělkyně. Jejíž dílo zahrnuje malby, sochy, instalace i performance, je řazeno k pop artu, art brut, abstraktnímu expresionismu či minimalismu. Píše též básně. Roku 2006 obdržela cenu Praemium Imperiale.

 

Odmala malovala, výtvarné umění však studovala jen krátce na Kjótské městské umělecké škole. V roce 1957 se usadila v USA, v New Yorku. Po počátečních potížích se začleněním do západního prostředí si získala jméno díky svým provokativním happeningům a výstavám. Často zahrnovaly nahotu a orgie a hlásaly volnou lásku a protiválečná poselství. Roku 1965 vzbudila zájem svou instalací Infinity Mirror Room – Phalli’s Field, svým patrně nejslavnějším dílem. Rozvinula v něm své základní téma – opakování. Své dílo také sama nazývá "obsedantním".

 

Roku 1973 se vrátila do Japonska. Za čtyři roky se nechala hospitalizovat v psychiatrické léčebně. Odmala trpěla halucinacemi. 41 let strávila dobrovolně v psychiatrické léčebně. Halucinační stavy se promítaly do její tvorby. Vytvářela instalace, které se snažily diváka dezorientovat, vyvolat v něm silné pocity, často za pomoci zrcadel, světel a opakujících se prvků. Příkladem je dílo z roku 2009 nazvané Následky vymazání věčnosti.

 

V roce 1993 se stala první ženou, která reprezentovala Japonsko na benátském bienále. Roku 2008 bylo jedno její dílo prodáno za 5 100 000 amerických dolarů. Šlo o nový rekord u žijícího umělce. V roce 2012 připravila kolekci oděvů pro módní značku Louis Vuitton, její šaty byly pokryty pro ni typickými kruhy a puntíky. Na spolupráci s Louis Vuitton navázala i v tomto roce, kdy se výlohy LV rozzářily jejími uměleckými díly.

zdroj

 

Jajoi Kusamaová je pro mě mimořádnou umělkyní, hlavně díky tomu, že dokázala svůj hendikep, se kterým se narodila, umělecky přetvořit ve svoji přednost. Její díla plné barev na mě působí pozitivní energií. Oslovují všechny generace. Děti v nich vidí prostor pro svůj imaginární svět. Dospělý prostřednictvím jejích děl vzpomínají a mají možnost úniku od starostí běžného každodenního života. Právě takto silná a pozitivní díla rád umisťuji do domovů, kde jsou rodinám a spotřebitelům nejblíže.

 

Skleněné užitné produkty, které nejsou jen sklenicí a vázou, ale také nástrojem komunikace a zdrojem pozitivní energie pro všechny členy rodiny.

 

Kolekce je výjimečná i tím, že vady skla obrací v přednost. Čistý designový tvar je nabourán tvarováním okraje z tzv. volné ruky, kdy sklář hrdlo sklenice či vázy ohřeje nad píckou a volně jej tvaruje jako z keramiky. Každý kus se tak stává originálem a jinakost či nepřesnost je zde přidanou hodnotou.

 

Kolekce, jež má jasný vizuální i obsahový přesah do umění. Otevírá téma společenských hodnot a edukuje, nabádá lidi k respektu a přijímání jinakosti.

 

BAREVNÉ VARIANTY

Sage green, Electric blue

 

Navrženo pro KLIMCHI s.r.o.

 

Autorkou fotografií je Michal Kertész.

 

Koupit