TOWER VÁZY

Category
Art kolekce, Design kolekce, Produkty
Rok vzniku projektu

2024

 

O projektu

 

Unikátní váza/objekt TOWER svým jednoduchým tvarem kopíruje architektonickou linii staveb pozoruhodných rozměrů

 

Mrakodrap je souvisle obyvatelná výšková budova, která má přes 40 pater a je vyšší než přibližně 150 metrů. Za mrakodrapy se také někdy označují budovy, jejichž výška přesahuje 100 metrů. V historii termín nejdříve označoval budovy s 10 až 20 patry, a to koncem 19. století. Definice se posunula s pokrokem ve stavitelství v průběhu 20. století.

 

Městem s nejvíce mrakodrapy na světě s více než 150 metry je autonomní čínské území Hongkong. Následované New Yorkem, Dubají a Tokiem.

 

Nejvyšší stavbou ve starověku byla Chufuova pyramida s výškou 146 m z 26. století př. n. l. První výškové budovy vyrůstaly v klasickém starověku, starověké římské budovy v císařských městech dosahovaly deseti a více pater. V evropském středověku byly hlavně v Itálii (např. v Bologni), ale i v německých městech (Řezno) stavěny věžové obytné domy pro městský patriciát.

 

Nejvyšším současným mrakodrapem v Česku je brněnská věž AZ Tower se 111 metry. Její stavba probíhala v letech 2011–2013. Druhá nejvyšší budova v Česku stojí v Praze na Pankrácké pláni, měří 109 metrů a nazývá se City Tower, původně měla být budova sídlem Československého rozhlasu.

 

TOWER je dosud nejvyšší vázou – objektem v mém portfolu.

 

Každá váza je ručně foukaná do dřevěné formy, broušena  a leštěna do vysokého lesku nebo a zmatněna do sametového povrchu.

 

Váza díky svému minimalistickému tvaru snadno souzní s bohémsky i elegantně zařízeným bytem.

 

Signovaná a certifikovaná.

 

Foto Anna Pleslová.

 

Koupit