TRIFID VÁZY

Category
Design kolekce, Produkty
Rok vzniku díla

2020

 

O projektu

 

Unikátní vázy inspirované příběhem podivných květů.

 

„Na světě není mnoho rostlin, které otevírají své květy pouze za tmy. Takové květiny jsou opylovány nočními motýly a častokrát kvetou během jediné noci. Kuriózní případy mezi květinami, které v nás vzbuzují otázky. Poupata jejichž barevnou krásu nikdo nikdy neobdivoval.“

 

„UV záření je elektromagnetické záření s vlnovou délkou kratší než má viditelné světlo, avšak delší než má rentgenové záření. Pro člověka je neviditelné, existují však živočichové (ptáci, plazi, některý hmyz), kteří jej dokážou vnímat. Jeho přirozeným zdrojem je Slunce.“ (wikipedia.org)

 

Ufologové jsou přesvědčeni o přistání mimozemské civilizace na naší planetě, které dokazuje 232 stránkový spis z doby pozdního středověku, který objevil Američan Wilfred M. Voynich roku 1912. Ve spise se nacházejí podrobné kresby rostlin, které se na Zemi nenacházejí. V současné době rukopis vlastní americká Yaleova univerzita.

 

Každá váza je ručně foukaná do dřevěné formy. Jemný barevný přechod ve skle zapříčiní tzv. barvící sklářské rubíny, které se za tepla nabalují na základní baňku skla. Přesná barva i její rozložení po povrchu je u každé vázy jedinečné. Každý kus se totiž fouká zvlášť a jeho konečná podoba se tak pokaždé liší.

 

Díky složce uranu má sklo charakteristické olivové zbarvení a možnost v noci zářit za pomoci ultrafialového světla.

 

Signováno, cerifikováno.

 

Realizace na huti Martina Štefánka.

 

Broušeno Jiřím Štenclem.

 

Autorkou fotografií Katarína Hudačinová.

 

Parametry

foukané sklo, uran podjímaný barvou, broušené a leštěné do nejvyššího lesku
22 x 20 cm

 

Dotazy na frantisekjungvirt@gmail.com.

 

Koupit